Reizen per vliegtuig nova  

Rechtstreeks vliegen of overstappen?

Vliegtuigen worden steeds sneller en kunnen steeds langere afstanden afleggen. En dat is een prettige ontwikkeling want het betekent ook dat de kans dat je een tussenlanding moet maken kleiner wordt. Daarnaast gaat duurzaamheid ook een steeds belangrijkere rol spelen. Er worden steeds meer grote investeringen gedaan om het vliegen minder schadelijk voor het milieu te maken.

Een rechtstreekse vlucht

Voor veel mensen is 10 uur achter elkaar vliegen al een hele opgave. Als je in de luxe businessclass zit is dit nog wel vol te houden, maar op een lijnvlucht in de economyclass gaat dat wat moeizamer. Toch worden er tegenwoordig vluchten aangeboden waarbij je tussen de 17 en de 19 uur in het vliegtuig moet zitten om op een verre bestemming te komen. Mensen vinden het nu eenmaal prettig als ze met een rechtstreekse vlucht – zonder overstappen – naar hun bestemming kunnen vliegen.

De langste vlucht

De langste vlucht qua tijd hoeft niet per se ook de langste vlucht qua afstand te zijn. Hierin zit duidelijk een verschil. Het kan dus zo zijn dat je minder kilometers aflegt in de lucht, maar er langer over doet. De vlucht van Singapore Airlines naar het vliegveld JFK in New York met een Airbus A350-900 legt een afstand af van ongeveer 15.350 kilometer. Als het toestel om 18.05 uur vertrekt vanaf het vliegveld in Singapore komt deze ongeveer om 18.40 uur (plaatselijke tijd) in New York aan.

Van het Midden-Oosten naar Nieuw-Zeeland

Vliegen vanuit Qatar (Doha) met Qatar Airways naar het vliegveld bij Auckland in Nieuw-Zeeland duurt ongeveer 16 tot 17 uur. De tijdsduur is afhankelijk van welke kant je opvliegt. Er wordt in dit geval gevlogen met een Boeing 777-200LR en de afstand die wordt afgelegd is ongeveer 14.535 kilometer.