Reizen per vliegtuig Florence  

Met de bedrijfsauto op vakantie

Veel mensen gaan graag met de auto op vakantie. Dit kan op verschillende manieren. Sommigen kiezen ervoor om direct naar de bestemming te rijden waar ze hun vakantie zullen vieren, terwijl anderen het juist leuk vinden om van plek naar plek te trekken met de auto. Voor welke optie ook gekozen wordt, het is altijd handig om een auto ter plaatse te hebben.

Een zakelijke auto privé gebruiken

Echter, niet iedereen beschikt over een auto waarmee men op vakantie kan gaan. Soms wordt een auto speciaal voor de vakantie gehuurd. Maar er zijn ook werknemers die een auto van de zaak mee mogen nemen om op vakantie te gaan. Als een zakelijke auto privé wordt gebruikt, zijn er wel een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden. Bovendien is niet iedere bedrijfsauto geschikt om mee op vakantie te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een auto met een speciale bedrijfswageninrichting: een dergelijke wagen is ontzettend praktisch voor het werk, maar als deze vol met gereedschappen hangt moet de auto eerst leeggemaakt worden eer men er mee op vakantie kan gaan. Daarnaast zijn er bestelwagens die met een maatwerkoplossing zijn aangepast zodat ze precies zijn afgesteld op bepaalde werkzaamheden van het bedrijf. Slimme oplossingen die in sommige gevallen ook nuttig kunnen zijn tijdens een vakantiereis, zoals bijvoorbeeld een dubbele laadvloer.

Hoe zit het met de bijtelling?

Wanneer een zakelijke auto gebruikt wordt voor een vakantiereis kan dat schelen in de bijtelling. Er worden dan immers meer privékilometers gereden waardoor er sprake is van meer bijtelling. Bij meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden, moet er een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen worden opgeteld. Niet te ver weg op vakantie gaan is dan misschien een optie, maar in dat geval moet er wel een sluitende kilometerregistratie bijgehouden worden als er minder dan 500 kilometer per jaar privé met de zakelijke auto wordt gereden.

Hoe zit het met de kosten?

Kiest men ervoor om de auto vaker privé te gebruiken en er ook lange reizen mee te maken, dan krijgt men inderdaad te maken met de bijtelling voor de belasting. Hoeveel dat is hangt ook af van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe zuiniger en milieuvriendelijker de auto, hoe lager de bijtelling. Aan de andere kant zijn de extra brandstof-, parkeer- en tolkosten voor een groot deel zakelijk aftrekbaar, maar de bonnetjes moeten dan wel goed bewaard worden.