Reizen per vliegtuig nova  

Vliegen naar alle windstreken

Het vliegtuig stelt ons in staat om naar bijna iedere uithoek van de wereld te reizen. Niet dat elke vliegtuigverbinding ons gelijk op de plaats van bestemming brengt, maar we komen hierdoor wel op plekken die met alleen de auto, de bus of de trein toch lastiger te bereiken zijn. Zeker als we naar landen willen reizen die door de grote wereldzeeën van ons land gescheiden zijn, dan is het vliegtuig het ideale vervoermiddel. Met de boot reizen kan natuurlijk ook, maar niet iedereen heeft het geduld en/of de tijd om eerst een aantal dagen op een boot door te brengen om de overtocht te maken naar de plek van bestemming. We zouden dan kunnen kiezen voor een cruiseschip, maar ook een trans-Atlantische cruise duurt ongeveer 14 tot 21 dagen, terwijl we er met het vliegtuig binnen een dag zijn.

Ieder continent is per vliegtuig te bereiken

Niet voor alle bestemmingen bestaan er rechtstreekse vluchten: soms moet er overgestapt worden op een ander vliegtuig om op een bepaalde plek te kunnen komen. Normaal gesproken kunnen we naar ieder continent vliegen en heeft bijna ieder land een luchthaven. Toch zijn er in Europa vijf staten die geen eigen luchthaven hebben:

Vaticaanstad

Deze stadstaat is feitelijk omsloten door Rome en kan dus makkelijk via de Italiaanse hoofdstad bereikt worden. Rome heeft twee luchthavens, waarvan een – het Leonardo da Vinci-Fiumicino – op slechts 30 kilometer van de grens met Vaticaanstad ligt. Zowel Rome als Vaticaanstad zijn de moeite waard om te bezoeken.

San Marino

Italië omsluit nog een ander zelfstandig land, namelijk San Marino. Ook hier is geen luchthaven. Toch kunnen we er eenvoudig komen door naar het Federico Fellini International Airport van Rimini te vliegen. Dit vliegveld ligt op slechts 14 kilometer van San Marino.

Andorra

In de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje ligt de staat Andorra. Rondom Andorra liggen vijf luchthavens, zowel in Spanje als in Frankrijk. Andorra zelf is echter geen vliegbestemming.

Monaco

Monaco ligt aan de Middellandse Zee en is aan drie kanten omgeven door Frankrijk. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Nice in Frankrijk. Het is dan nog wel een half uur rijden om in Monaco te komen.

Liechtenstein

Liechtenstein ligt tussen Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Ook Liechtenstein heeft geen eigen luchthaven. De St. Gallen-Altenrhein luchthaven in Zwitserland is de dichtstbijzijnde luchthaven.

Vliegen naar eilanden

Ook kan het gebeuren dat bepaalde eilanden geen eigen luchthaven hebben. Dat zien we bijvoorbeeld op de Malediven of in Griekenland. Soms zijn de eilanden gewoon te klein om over een eigen luchthaven te beschikken of het past niet bij de omgeving. Het zou immers zonde zijn als een groot deel van een mooi tropisch eiland ingenomen wordt door een vliegveld. Soms is er ook geen budget voor een eigen vliegveld. Als er geen vliegveld is dan zijn er vaak wel andere manieren om op het eiland te komen, bijvoorbeeld met een boot, helikopter of sportvliegtuig.